tiistai 27. maaliskuuta 2012

Suunnittele tai surkastu!


Otsikon teksti voisi olla kasvua ja kehittymistä rakastavan ihmisen neuvo työelämässä parempiin tuloksiin pyrkiville. Jos yritys ei toimi suunnitelmallisesti, sen kasvu pysähtyy ja alkaa vääjäämätön kuihtuminen. Jos yksilö ei suunnittele tekemisiään, on henkilökohtaisten tulosten ja ammatillisen arvostuksen saavuttaminen varsin vaikeaa.

Aito suunnitelmallisuus on mahdollista vain silloin, kun on uskoa tulevaan. Epätoivo tappaa ennakointikyvyn varmimmin. Jos nykytilaa vietetään kaoottisesti kimpoilevassa kuplassa, on tällöinkin suunnittelu lähes mahdotonta. Vaikeahan reittiä on lähteä määrittämään, jos nykyinen asemapaikka, saati tavoitetila, eivät ole tiedossa.

Suunnitelmallisuus on toisille ihmisille luontevampaa kuin toisille. ”Siviilissä” hetkessä eläminen on usein jopa hyve mutta työelämässä hetkessä elämisestä on luovuttava. Ainakin hetkittäin on kirkastettava itselleen kokonaiskuvaa. Jos olet luonteeltasi hetkessä eläjä ja vuoristoradan lailla seilaavat tunteesi vaikuttavat suunnitelukykyysi sekä työtehoosi usein negatiivisesti, hakeudu rohkeasti itseäsi rationaalisempaan seuraan ja raahaa itsesi rohkeasti epämukavuusalueelle. Kokemukseni mukaan jokainen oppii nauttimaan suunnitelmallisuudesta, koska se tuo lopulta tekemiseen varmuutta ja turvallisuuden tuntua.

Suunnitelmallisuus on asia, joka mahdollistaa sen, että useat ihmiset työskentelevät yhtä aikaa saman tavoitteen eteen. Oli kyse suuresta joukosta, pienestä ryhmästä tai yksittäisistä ihmisistä, kurinalaisuus ja suunnitelmissa pysyminen ovat tulosten saavuttamisen kannalta avainasemassa. Suunnitelmallisuus ymmärretään yleensä terminäkin väärin. Suunnitelmallisuus ei tarkoita vain suunnitelman rakentamista, vaan myös sen seuraamista.

Tee töitä! Suunnitelmallisempi tekeminen tarkoittaa kovaa suunnittelutyötä. Hieman enemmän työskentelevät pärjäävät yleensä paljon paremmin. Ja näillä ohjeilla työskentelet loppujen lopuksi vähemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti