torstai 29. maaliskuuta 2012

Itsensä johtaminen on vastuun ottamista

Itsensä johtamisesta puhutaan nykyään varsinkin työelämäkeskustelussa paljon – joskus selkeämmin ja joskus mystisemmin sanankääntein. Heitän nyt oman lusikkani soppaan ja väitän heti alkuun, että itsensä johtaminen on yksinkertaista. Se on ryhtymisestä kiinni ja valta ryhtymiseen on meillä jokaisella elämäntilanteestamme riippumatta. Vastuun ottaminen tässä asiassa merkitsee sitä, että silloin tällöin on osattava laittaa oman elämänsä plussat ja miinukset vaakakuppiin ja tehtävä rohkeita valintoja sekä tekoja, sen eteen miltä elämänsä haluaa näyttävän vaikkapa viiden vuoden kuluttua. On myös viitsittävä tehdä töitä sen eteen, että elämänsä perusasiat on mahdollista saada kuntoon ja väylä kohti unelmia avautuu. En usko kohtaloon, vaan siihen, että elämämme suunta määrittyy paljolti todennäköisyyksien perusteella. Välttyäksemme kellumasta kumipaatissa oman elämämme ulapalla ilman airoja on tärkeää ymmärtää ryhtymisen merkitys. Kokemukseni mukaan monille meistä ryhtyminen elämämme suunnan kannalta tärkeimpiinkin asioihin on usein hankalaa. Lohdutuksen sanoina on todettava, että ihminen on oppivainen, joten ryhtymistä kannattaa alkaa opettelemaan heti. Määrätietoisesti.


Jos nykytila ei tyydytä tai tavoitteesi tuntuvat liukuvan tavoittamattomiin, nosta heti päivittäisen tekemisesi rimaa ylemmäs. Tämä ei välttämättä tarkoita sitä, että sinun olisi tehtävä enemmän asioita, vaan sitä, että sinun on tehtävä enemmän oikeita asioita. Oikeita asioita tavoitteidesi saavuttamisen kannalta. Varaa aikaa oikeiden asioiden löytämiseen. Ole rehellinen itsellesi. Työelämässä kyseisen asian kanssa kannattaa olla ”hereillä”, sillä jos joudumme tekemään asioita, jotka ovat sisäisten pyrkimystemme kanssa ristiriitaisia ja joissa emme pääse hyödyntämään vahvuuksiamme emmekä askaroimaan mielenkiinnon kohteidemme parissa, on se valtava riski jaksamisellemme jo muutamassa vuodessa.

Jotta voit ottaa paremmin vastuun velvoitteistasi ja olla entistä tarmokkaampi, paina tiukasti mieleesi seuraava vakava kehotus: ”Pidä huolta itsestäsi!” Parhaat yksilöt rakastavat rasitushakuisuutta mutta ymmärtävät myös palautumisen merkityksen. Puutteellinen ymmärrystä oikeanlaisesta palautumisesta syö salakavalasti aikaansaavuutemme. Fyysinen kunto on yksi onnistumisen avain. Kukaan ei voi palautua vuodesta toiseen riittävästi hektisen työelämän haasteista ilman hyvää peruskuntoa. Työelämässä pätee fyysisen kunnon osalta sama lainalaisuus kuin urheilussakin - jos perusta ei ole kunnossa, tsempillä pärjää vain alkusuoran ajan. Hanki itsellesi lisää aktiivisuusreserviä, niin onnistut varmasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti