perjantai 25. marraskuuta 2011

Mitä fyysisen hyvinvoinnin tulevaisuuden innovaatiot vaativat? Vol. 1

Fyysisen hyvinvoinnin asiantuntijatehtävät ja muut ennaltaehkäisevät toiminnot työllistävät liikunta- ja hyvinvointialalla jo lähitulevaisuudessa monin verroin enemmän ihmisiä kuin tänään. Tämä on päivänselvää tarkasteltaessa vaikkapa yhteiskuntamme ikärakenteen muuttumista http://www.stat.fi/tup/verkkokoulu/data/vt/05/08/index.html. Valtion ja yritysten vuotuinen panostus ennaltaehkäisevään hyvinvointityöhön on 2,1 miljardia euroa mutta sairauspoissaoloista ja ennenaikaisesta eläköitymisestä aiheutuvat kustannukset ovat lähes 15-kertaiset edellä mainittuun summaan verrattuna. Asioita täytyy selvästikin tehdä tulevaisuudessa toisin kuin ennen!

Liikunta- ja hyvinvointiala on hiljalleen pääsemässä eroon ”jumppaleimasta” ja alan asiantuntijoiden työn merkitystä arvostetaan yhä laajemmalti. Ongelmana on kuitenkin edelleen palvelutarjonnan kohdistuminen jo aktiivisiin ihmisiin. Tämä johtuu muun muassa laaja-alaisen osaamisen, riittävän syvällisen ymmärryksen ja uskon puutteesta. Toimijat eivät uskalla tehdä asioita riittävän 
yksinkertaisesti ja erilaistuen, kun vuosikymmenten taakka painaa harteilla. 
 Vieläpä on todettava, että olosuhteet ja liikuntaympäristöt laitteineen ja välineineen ovat muuttuneet huomattavasti nopeammin kuin palveluiden sisältö ja asiakkaan kohtaaminen. Liikuntaympäristöt tarjoavat upeat mahdollisuudet saada liikuntaa aloittelevatkin ihmiset innostumaan pysyvästi! Palvelu kuitenkin pettää. Sama innostava ”hyvähyväkivakiva”-tsemppaaminen, mikä vuosikymmen sitten toimi innostuneelle jumppaajalle ei toimi tämän päivän potentiaalisimmalle asiakkaalle – elämäntapamuutokseensa motivaatiota vielä haeskelevalle liikuntanoviisille. 

Aitoa innostamista toki tarvitaan edelleen mutta potentiaalisimmat asiakkaat kaipaavat myös kuuntelijaa ja leppoisaa rinnalla kulkijaa, johon on helppo samaistua ja joka osaa perustella teettämänsä asiat henkilökohtaisesti. Näin ovet liikunta- ja hyvinvointipalveluiden pariin avataan yhä valtavalle määrälle uusia ihmisiä.

Suomi on heräämässä personal trainer -aikaan!

2 kommenttia:

  1. Harvinaisen painavaa asiaa! Komppaan joka sanaa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Riku! Ihan tärkeä juttu, että ollaan samoilla linjoilla :)

    VastaaPoista